En natt som distributör

Vad är det konstigaste som hänt under distributionsrundan och hur ser en vanlig natt som distributör ut? Vi har intervjuat Pernilla som jobbat som distributör i 7 år och även som handledare.


Just nu växlar vi till en ny produktionsstruktur. Läs mer om distributörsjobb på nod här >>


Vad lockade dig till distributörsjobbet?

Möjligheten att tjäna lite extra och samtidigt ha dagen fri till studier och annat man vill pyssla med på dagtid.

Berätta om en vanlig natt som distributör?

Jag brukar kolla väderprognosen och fylla på vattenflaskan innan jag ger mig av till avhämtningsplatsen, där jag loggar in i handenheten för att meddela att jag är på plats. Medan jag lastar vagnen/bilen och sorterar eventuell post så pratar jag lite med kollegerna innan vi ger oss ut på våra respektive rundor. Om något saknas eller något oväntat händer under distributionen så ringer jag förmannen eller kontoret för att få hjälp, men oftast rullar allt på bra och jag delar ut efter e-listan i telefonen. Jag lyssnar ofta på radio eller en ljudbok på rundan. När jag är klar med allting meddelar jag det genom att logga ut i handenheten. På hemvägen stannar jag vid miljöstationen och slänger överbliven plast och papper. Sen blir det en välförtjänt frukost hemma och några timmars sömn.

Konstigaste/roligaste som hänt under en distributionsrunda? 

Jag kan faktiskt inte komma på något så där speciellt, men en morgon när jag kom ut fanns alla mina tidningsbuntar uppe på taket till busskuren där jag hämtar – några uttråkade väntande bussresenärer hade väl roat sig! Jag jobbar en bit utanför stan så jag förundras mest av de magiska soluppgångarna och nyfikna fyrfota vänner som rådjur och rävar som ibland kommer riktigt nära. Trogna morgonpigga abonnenter som väntar vid sin låda och bjuder på morgonkaffe och en pratstund är alltid roligt och trevligt, liksom klappar och hälsningar från nöjda kunder i juletid.

När du berättar att du jobbar som distributör, vad säger folk/vad är den vanligaste reaktionen?

Är det inte jobbigt att gå upp mitt i natten? Hur är det att jobba ensam när det är alldeles mörkt ute? Många tycker att jobbet vi distributörer gör är beundransvärt. Vilken service att få morgontidningen levererad till dörren före klockan sex, i ur och skur!

Vad är det bästa med jobbet?

Att det är självständigt, går snabbt och att man är ute och rör på sig.

Som handledare: vad tycker du att man borde fråga som ny?

  • Det finns många bra frågor men här är några jag tycker du bör ställa:
  • Hur gör jag för att slippa reklamationer?
  • Hur skyddar jag bäst produkterna från väder och vind?
  • Hur gör jag för att få tillräckligt med sömn när jag jobbar på natten?
  • Hur hanterar jag en hotfull person på rundan?

Vad är det som överraskar nya distributörer med jobbet? 

Att det faktiskt är ganska mycket man måste hålla reda på och lära sig innan man kan börja jobba själv som distributör. Många är förvånade över att man kan gå en mil varje dag på distriktet och att vi förutom morgontidningarna även delar ut post, reklam och samhällsinformation. 

Vad är ditt bästa tips till nya distributörer?

Håll dig uppdaterad genom att läsa meddelanden, information och instruktioner i din handenhet. Jobba säkert, se till att du ser och syns i mörkret – beställ ut pannlampa och reflexväst från kontoret.

Stort tack till Pernilla för hennes svar om hur det är att jobba som distributör.